Proces uszlachetniania wody

Jeśli uważamy, że woda prosto ze źródła przenika do butelek oraz jest wyprzedawana w punktach sprzedaży – mylimy się. Przed taką wodą, która wypłynęła ze źródła jeszcze długa droga. Okazuje się, że dzięki przebiegom technologicznym woda jest uszlachetniana oraz dodatkowo zmieniana. Kiedy powiadamy o wodzie mineralnej – proces ma tylko przetestować, czy woda nie jest zatruta. Do tego ma odkazić wodę i rozlać ją do butelek. Gdy źródło jest trochę gorsze – woda jest uzdatniana. Dystrybucja wody to już tylko czysta kampania reklamowa i znalezienie konsumentów, którzy będą mieli pojęcie, co zrobić z nabytą wodą. Producent wody tak w istocie nie martwi się o to, jak woda zostanie zużyta. Taki podmiot troska się o to, żeby jego woda była zdatna do picia. Głównie, gdy pod takim szyldem jest sprzedawana. Nic w takim razie dziwacznego, że dystrybucja wody jest uciążliwa dla tych, którzy nie mają zaplecza lub też najzwyczajniej w świecie nie wiedzą, co robić, aby uzdatnić wodę. Proces jest skomplikowany. W obszernych warsztatach woda jest zmieniana oraz dopasowywana do pragnień rynkowych. Zachowuje się też odgórnie narzucone normy, które powinny być uratowane. W przeciwnym razie z trudem mówić o odpowiedniej i zdrowej wodzie. Prócz tego proces przygotowania wody to także proces jej modernizowania. Dajmy na rzecz przykładu – smakowa woda, która jakkolwiek ze źródła nie wypływa o smaku truskawki bądź też cytryny. Jest ona modernizowana za pomocą przebiegów technologicznych. Krótko mówiąc – gdy pozyskujemy wodę w sklepie – musi ona mieć atest i musi być bezpieczna. Gdy taka nie jest – sprawą zajmują się instytucje kontrolne, które mogą nawet zamknąć fabrykę wytwarzającą wodę.

Related Posts